https://yle.fi/uutiset/3-10367279

Britanniassa lääkkeet voivat käydä vähiin ja korttimaksut nikotella heti maaliskuussa – Britannian hallitus antoi ohjeita yrityksille ja kansalle, jos EU-erosta ei saada sovittua

 

 

 

Mielestäni tilanne EU:n ja EU:sta eroavan Britannian välillä voi ilman kunnollista ero sopimusta saada aikaan hyvinkin haitallisen, jopa vaarallisen tilanteen. On arvioitu, että ilman ero sopimusta muun muassa lääkkeiden tuonti Britanniaan vaikeutuu, EU:n sisällä asuvien Brittien korttimaksu ja vakuutus asiat voivat vaikeutua, sekä heidän eläkemaksunsa voivat myöhästyä. Tällainen epävakaa tilanne siitä saadaanko sopimusta aikaan voi aiheuttaa paljon huolta siviileille.

 

Jos EU:n ja Britannian välistä sopimusta ei saada kuntoon niin mielestäni on erityisen tärkeää säilyttää EU-alueella asuvien Brittien turvallisuus ja rahaliikenne. Mikäli sopimusta ei saada valmiiksi ja EU-alueella olevilta Briteiltä evätään vakuutus sopimukset voi se aiheuttaa todella isoja ongelmia asian osaisille. Mielestäni tilanteesta huolimatta EU:n pitäisi säilyttää perinteiset oikeudet EU-alueella asuville Briteille. Sekä vakuutussopimuksien menettäminen, että äkillisten verotusten nosto Brittien ja EU:n välillä olisi huono idea. On ymmärrettävää, että tilanne ilman sopimusta on molemminpuolinen haitta, mutta pitää ymmärtää ja pystyä hoitamaan asia ilman suurempia ongelmia siviileille. Mielestäni myös lääkkeiden tuontiin Britanniaan pitäisi keksiä kompromissinen ratkaisu, eikä täydellisen tuonnin lopettamista tai todella radikaalia hintojen nousua.

 

On selvää, että molempia puolia tyydyttävän ero sopimuksen aikaansaaminen olisi tärkeää. Jos sopimusta ei synny, pitäisi mielestäni tehdä ehdot, jotka eivät kuitenkaan ole liian radikaaleja siviileille, sillä heidän on hyvin vaikea nopeasti vaikuttaa tilanteeseensa.