Siirtolaisia kuljettava Aquarius-laiva pääsee Maltan satamaan, ihmiset jaetaan viiteen EU-maahan 

Yle.fi 14.8.2018

 

Pakolaisongelma on ollut koko Eurooppaa ravisuttava haaste jo muutaman vuoden. Silti siihen ei ole oikein löydetty ratkaisua. Uudet pakolaiset valuvat koko ajan Eurooppaan ja melkein jokainen unionin jäsenmaa kääntää selkänsä apua tarvitseville pakolaisille. Moni pakolainen on joutunut ahtautumaan huonokuntoisiin ja täyteen ahdattuihin veneisiin, jotka kulkevat Välimeren halki, paremman tulevaisuuden toivossa. Moni rantautuu Etelä-Eurooppaan pelastusveneen kyydissä, jos edes siinäkään. 

 
Pakolaiskriisi jäytää jäsenmaiden välejä ja tilanne ei näytä paranevan. Suurin osa pakolaisista lähtee Etelä-Eurooppaan Välimeren halki Libyasta. Matka Libyasta Eurooppaan on vaarallinen, mutta moni pakolainen mieluummin valitsee hengenvaarallisen matkan kuin palaa takaisin sodan keskelle. Moni onkin kuollut ylittäessään Välimereä. Euroopan kaikkien jäsenmaiden tulisi ottaa enemmän vastuuta pakolaisista, jotta turhilta kuolemilta vältyttäisiin ja vaaralliselta ihmiskuljetuksesta päästäisiin eroon. Lisäksi pakolaisongelman voisi kääntää työvoimaksi. Pakolaisia valuu Eurooppaan sodan keskeltä ja moni heistä on valmis työskentelemään jopa "huonoissa" töissä, joita kukaan ei halua tehdä.
 
Pakolaiskriisi ratkaistaan yhteistyöllä. Koko Euroopan tulisi ottaa vastuuta pakolaisista, eikä vastuun tulisi jäädä vain Etelä-Euroopan maille maantieteellisen sijainnin takia.