Vuonna 2014 alkanut pakolaiskriisi on edelleen yksi kuumimmista puheenaiheista Euroopan politiikassa. Maahanmuutosta ollaan hyvin montaa mieltä ja EU on keskellä tätä kaikkea. Hyvä esimerkki tästä on Ylen julkaisemassa uutisessa ”Espanjan pääministeri: EU:n pitäisi tukea siirtolaisten lähtömaiden kuten Marokon rajavalvontaa”(Yle 11.8.2018). Uutisessa kerrotaan siitä, miten Espanjan pääministerin mukaan EU:n pitäisi myöntää taloudellista tukea siirtomaiden lähtömaille rajavalvonnan tehostamiseksi. Alkuun tämä voisi kuulostaa jopa ihan hyvältä idealta, mutta tarkastelussa tämä osoittautuu ongelmalliseksi.
 
Rajavalvonnan tehostamisesta voisi olla jotain hyötyä. Tehostaminen voisi vähentää maahanmuuttajien salakuljettamista Eurooppaan. Ihmisten salakuljettaminen esimerkiksi Välimeren yli on vaarallista, laitonta ja maksaa matkustaville tuhansia euroja.
 
Rajavalvonnan hyvät puolet loppuvatkin siihen. Rajavalvonta on hyvin tilapäinen ratkaisu maahanmuutto-ongelmaan. Se ei poista ongelmaa, vaan siirtää sen sivuun. Olisi tärkeää miettiä pidempikestoisia ratkaisuja ongelmaan, varsinkin kun kriisi on jo näin laaja. EU:ssa pitäisi miettiä, ja varmasti mietitäänkin, että voisiko tilannetta parantaa jollain muulla tavalla. Näitä voisi olla esimerkiksi tilanteen parantaminen maahanmuuton lähtömaissa tai laillisten reittien järjestäminen Eurooppaan.
 
Maahanmuutto-ongelma ei tietenkään ole näin yksiselitteinen tai yksinkertainen. Ratkaisu ei tule olemaan helppo, mutta rajojen sulkeminen tai rajavalvonnan tehostaminen ei ole kestävä ratkaisu.